Berika hundens liv genom utfordringen

Försök att ge din hund sin mat på andra sätt än genom matskålen. När den får jobba för sitt hundfoder aktiveras flera medfödda beteenden som hunden mår bra av att få utlopp för i vardagslivet.

I takt med domesticeringen behöver hunden sällan jaga, spåra eller överlista några byten för att få mat. Husse eller matte serverar dagligen en skål med hundfoder på golvet. Bara att slicka i sig. En process som ofta är över på ett par sekunder. Domesticeringen har dock fört med sig att hunden på flera sätt inte får utlopp för medfödda behov, såsom till exempel att arbeta med sina sinnen och sin kroppen för att bland annat stilla sin hunger. Det finns dock flera sätt att aktivera dessa beteenden på och därmed ge sin hund ett mer innehållsrikt liv. Det kallas berikning, och de enklaste och bästa knepen för detta sker med hjälp av hundfodret.

Fantasin sätter gränserna

Att arbeta för att berika sin hunds vardag med hjälp av fodret kan alla hundägare göra. Det spelar ingen roll vilken typ av foder du ger till din hund. Allt kan egentligen kokas ned till följande mantra: våga vägra matskål. Om du är kreativ med utfordringen ger du hunden stimulerande uppgifter som den mår bra av både fysiskt och mentalt. Det kan vara allt från att frysa in maten i en aktivitetsboll, gömma torrfoderkulorna i bostaden eller trädgården eller lägga det i ett mjölkpaket som hunden först behöver riva sönder. Det är enbart din fantasi som sätter gränser.