Hårda straff för narkotikabrott

En del länder tillåter visst bruk av narkotika, men i Sverige ser man inte mellan fingrarna ens på privat bruk. För den som åtalas för narkotikabrott kan det bli tal om flera år i fängelse.

Länder ser olika på narkotika runtom i världen. I Nederländerna har man till exempel en ganska liberal syn på drogen cannabis. Många turister lockas av så kallade “Coffee Shops” där man i en trygg miljö kan gå in och köpa sig en joint, sätta sig ned och njuta av ruset. Ungefär på samma sätt som man skulle beställa en öl på en pub. När det gäller Nordkorea är uppgifterna något osäkra, men en del källor gör gällande att det är det enda landet i hela världen där cannabis är fullt lagligt. Villkorslöst. Somliga hävdar att det beror på att landets regering anser att det minskar risken för revolution om befolkningen hålls lugna och distanserade – vilket är en direkt effekt av just cannabis.

Kontakta en advokat om du åker fast

Men i Sverige har vi en ganska tuff straffskala när det kommer till narkotikabrott. Både för innehav och bruk, även privat sådant. Ett straff för att odla cannabis är att räkna med om du skulle åka fast. Hur hårt det blir beror på saker som om du är dömd sedan tidigare och omfattningen på brottet. Det kan bli allt från villkorlig dom till fängelse i flera år. Så fort du är misstänkt för narkotikabrott bör du rådgöra med en erfaren advokat på området som kan försvara dig.