Vad är sökoptimering?

Sökmotoroptimering, eller SEO, är en metod som avser att förbättra en webbplats placering, eller “ranking” på sökmotorer som Google. Genom att använda olika strategier kan man öka webbplatsens visibilitet och på så sätt öka besökarantalet till webbplatsen.

Hur tillämpar man sökoptimering?

Nedan listar vi vad man bör fokusera på om man vill skapa mer trafik till sin webbplats genom SEO – sökmotoroptimering.

Innehåll
Det finns varierande sätt att optimera en webbsida för sökmotorer, men det mest centrala är att texten och bilderna som finns där skall vara unikt, relevant och värdefullt för besökarna. Innehåller bör svara på frågor och fylla ett syfte. Att försöka skapa en sida som bara rankar högt är ofta att ta en omväg.

De algoritmer som sökmotorerna använder sig av bestämmer sig för vilka webbplatser som skall komma först. Algoritmerna går inte att lura, det utvecklas konstant och förbättras.

Sökord
En essentiell del av SEO är sökordsoptimering. Det handlar om att välja rätt sökord och fraser som är aktuella för webbsidan och de tjänster eller produkter man kan hitta där. Man ska sedan försöka inkludera dem i webbplatsens bilder, text, meta-taggar och andra delar av webbsidan. Detta gör det lättare för exempelvis Google att förstå vad webbplatsen att fokusera på.

Länkar
Att ha länkar som leder till och från sidan är också mycket viktigt för att sökmotorerna skall förstå vilka sidor som är relevanta. Om en webbplats har många in- och utgående länkar kan placeringen bli högre bland sökresultaten. Sökmotorns algoritm läser nämligen detta som att sidan verkar användbar för användare.

Användarvänlighet
Webbplatsen bör vara lätta att navigera, ha ett bra språk och fungera för både mobil- och datoranvändare. För att lyckas med det bör man fokusera på bra storlek på text och bilder med rubriker och beskrivningar, snabba laddningstider och enkel navigering.

Lyckas med SEO

För att få bra resultat med sökmotoroptimering bör man ha tålamod och vara uthållig. Bra placering är inget som kommer direkt utan kan ta lång tid att bygga upp. Under tiden måste man hålla sig uppdaterad och kontinuerligt utveckla och bygga på sin webbplats med länkar och innehåll.

Att lägga upp en strategi och följa den över flera månader samtidigt som man läser och analyserar den besöksstatistik man får är ett bra sätt att lyckas.

Anlita en SEO-byrå

SEO är komplex och innehåller många olika delar. Det kan vara svårt för en lekman att göra allt själv. I de flesta fall är det mer kostnadseffektivt att ta hjälp av ett företag som specialiserat sig på sökmotoroptimering. Då kan du fokusera på det som du är bäst på medan de ser över din webbsida och optimerar den för sökmotorer.

En SEO-byrå har flertalet experter som bara arbetar med att skriva bra innehåll, lägga in relevanta bilder, analysera besöksstatistik och göra så sidan är lätta att hitta på. Att arbeta med en seriös SEO-byrå är ingen garant för resultat men i nio fall av tio ger det en betydande effekt.

Företag som kan digital marknadsföring kan också hjälpa dig med annat som kan öka webbsidans besök som exempelvis Google Ads och Facebook Ads.